Beide Paasdagen geopend!!!

Op Goede Vrijdag zijn we de gehele dag geopend! De beide Paasdagen zijn we geopend van 12.00 - 16.00 uur!

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Boodschappenlijstje beplant aquarium

1

Je loopt met idee rond om een mooi beplant aquarium in te gaan richten, maar wat heb je dan eigenlijk allemaal nodig………?

Het begint uiteraard allemaal met het aquarium. Deze zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Er zijn al nanocubes vanaf een liter of 10, dus ruimtegebrek is geen excuus meer. Bij (grotere) aquaria is het belangrijk te zorgen voor een stevige ondergrond omdat het geheel aan glas, water, stenen en grond vaak meer weegt dan je zou verwachten. Zorg dus voor een stevige kast of neem bij het aquarium een bijbehorend aquariummeubel, dan zit je altijd goed.

Bij de meeste aquaria wordt een filter en verlichting bijgeleverd, maar bij een kale bak zal hier zelf nog voor gezorgd moeten worden. Er zijn veel mogelijkheden qua verlichting (zoals TL’s of LED) en ook qua filtering hebben we genoeg keus (wordt het een intern filter of toch liever een extern potfilter, of misschien wel een bioloog?). Wij lichten u hier graag uitgebreid over voor.

Als alle ‘hardware’ aanwezig is kunnen we gaan beginnen met de inrichting. Als eerste kiezen we een goede voedingsbodem. Dat kan een traditionele bodem zijn die nog moet worden afgedekt met een zichtbaar bodemsubstraat, maar bijvoorbeeld ook een soil (dat is een voedingsbodem en deklaag ineen).  Meer daarover vind je hier. Als u voor een traditionele voedingsbodem kiest, dan is het van belang om als toplaag voor een niet te fijn substraat te kiezen. Heel fijn zand bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er nauwelijks transport van voedingsstoffen en zuurstof naar de plantenwortels kan plaatsvinden. Fijn grind is wat dat betreft een betere keus.

Het gaat er uiteindelijk natuurlijk niet alleen om dat het aquarium goed functioneert, maar het geheel moet er ook mooi uit gaan zien. Dat realiseren we door gebruik te maken van stenen en hout (hardscape). Neem daarvoor rustig de tijd en kies de stukken met zorg uit. Dit gaat de belangrijkste lijnen van de inrichting vormen en zal de uitstraling van het aquarium maken of breken. Probeer je van tevoren alvast voor te stellen hoe het geheel er in het aquarium uit zal gaan zien.

Dan is het tijd voor de planten. Het is verstandig vooraf alvast na te gaan welke verzorging de planten nodig hebben. Het is niet fijn als je je nieuwste creatie in een mum van tijd ziet wegkwijnen. Voor een goede verzorging hebben we goede plantenvoeding (zowel macro’s als micro’s), CO2 en voldoende stroming nodig om ervoor te zorgen dat de voeding en CO2 ook daadwerkelijk alle planten bereikt. Om de planten makkelijk te plaatsen zonder dat je het hele ontwerp telkens met je handen overhoop haalt gebruiken we een lange plantenpincet. Ook de aanschaf van een langstelige plantenschaar is nuttig voor het bijhouden van de planten. Voor het verwijderen van plantenresten gebruiken we een klein schepnetje.

Voor de juiste opstart gebruiken we een goede waterconditioner en opstartbacteriën. Meer over de opstart vind je hier.

winkelwagenDus nog even op een rijtje wat er allemaal nodig is:

  • Aquarium met voldoende filtering en goede kwaliteit verlichting
  • Voedingsbodem of soil
  • Deklaag bodemsubstraat (niet bij gebruik van soil)
  • CO2 set (gas, bioCO2 of vloeibare koolstofcomponent)
  • Hardscape (stenen en hout)
  • Planten en mos
  • Pincet, netje en schaar
  • Plantenvoeding (micro’s en macro’s)

Succes!