Beide pinksterdagen geopend!!!

Op zowel eerste-, als tweede Pinksterdag zijn wij geopend van 12.00 t/m 16.00 uur!

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Plantenvoeding voor het beplant aquarium

Plantenvoeding. Nog zo’n belangrijk onderdeel voor een beplant aquarium, naast CO2, verlichting en stroming.

En mede daardoor zijn er zoveel verschillende plantenvoedingen te koop, op bijna elke fles vloeibare plantenvoeding staat iets in de trant van ‘complete plantenvoeding’, maar is dat wel mogelijk? Één flesje voor al u plantenproblemen? Het klinkt te mooi om waar te zijn…En helaas kan dit ook niet, er zijn minstens twee verschillende oplossingen nodig voor een plantenbak. Namelijk de Micro’s en de Macro’s.

rotala-indica-513f450d0b9be

Rotala indica

De zogenaamde ‘complete’ plantenvoeding bestaat eigenlijk alleen uit micro’s. Dit zijn heel veel verschillende stoffen waar de planten maar een kleine hoeveelheid van nodig hebben. Hierin zitten onder andere ijzer, magnesium, boor, mangaan, koper, zink, kobalt, aluminium, seleen, nikkel,tin en chellaten.

Plantenvoeding dennerle scaper's greenOm te controlleren of er genoeg micro’s in het water zitten kan je het beste het ijzer gehalte meten. Als er buiten de micro’s geen extra ijzer toegevoegd wordt, kun je stellen dat het ijzergehalte kan dienen als indicator voor alle micro voedingsstoffen. Dus in de meeste gevallen:

IJzer gehalte goed? Micro voedingsstoffen goed! (IJzergehalte is goed tussen de 0,05 en 0,2 mg/l).

Daarnaast hebben we de macro’s nodig. Hier hebben de planten meer van nodig om in leven te blijven. Vaak zijn deze stoffen al wel in geringe mate aanwezig in het aquarium, maar toch is er in een beplant aquarium vaak een tekort aan de macro elementen (zeker als er weinig vissen in het aquarium leven). De belangrijkste macro voedingsstoffen zijn Nitraat, Fosfaat en Kalium. De macro’s zijn ook in flessen te verkrijgen, alleen vaak niet compleet. Aangezien het nogal onoverzichtelijk is om fosfaat, nitraat en kalium los toe te voegen uit drie verschillende flesjes, adviseren wij  Dennerle NPK booster. Dit is compleet en daardoor makkelijk in gebruik; twee flesjes plantenvoeding (1 voor de micro’s en 1 voor de macro’s) is dan voldoende. Let op, bij een dicht bevolkt aquarium zal je minder macro’s nodig hebben maar heb je wel meer kans op nitriet pieken en een minder sterke balans.

Plantenvoeding dennerle npk booster

De drie belangrijkste macro elementen zijn afzonderlijk te testen. Als deze alle drie op een mooi niveau zijn kan het in ieder geval niet aan je macro’s liggen als het niet goed gaat met de plantjes. Voor een juiste balans tussen fosfaat en nitraat kan je uitgaan van de Redfield ratio. Meer hierover vindt je hier.

Extra weetjes:

  • Drijfplanten en planten die geschikt zijn om op te binden (denk aan Javavaren, Anubias en mossen) verbruiken meer micro’s dan andere planten.
  • Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de stofwisseling van de planten is. Omdat de stofwisseling sneller gaat hebben ze dus ook meer voedingsstoffen en CO2 nodig.
  • Licht zuur water zorgt ervoor dat waterplanten voedingsstoffen beter opnemen.