Beide Paasdagen geopend!!!

Op Goede Vrijdag zijn we de gehele dag geopend! De beide Paasdagen zijn we geopend van 12.00 - 16.00 uur!

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Waarom is CO2 zo belangrijk?

CO2

Om te kunnen groeien en in leven te blijven, hebben alle planten koolstofdioxide (CO2) nodig. Ze produceren uit koolstofdioxide, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: glucose. Als “afvalstof” ontstaat zuurstof, die alle dieren nodig hebben voor de ademhaling. Dit proces – de zogenaamde fotosynthese – vormt de basis voor al het leven op onze aarde. Als fotosynthese niet/onvoldoende plaats kan vinden, doordat één van de bovenstaande punten niet op orde is, zal de plant vroeg of laat sterven.

fotosynthese

Ook waterplanten hebben koolstofdioxide nodig!

Waterplanten nemen de in het water opgeloste koolstofdioxide op. In natuurlijke wateren komt er constant koolstofdioxide vrij uit de meestal dikke laag slik op de bodem. Hier ontstaat het in grote hoeveelheden door bacteriële afbraakprocessen. Daarvan getuigen de sterke, gezonde planten in de natuur. En ervaren aquarianen weten: een weelderige plantengroei laat dankzij de door de planten geproduceerde zuurstof ook de vissen gedijen!

Waarom CO2-bemesting van aquariums?

Aquariumwater bevat bijna altijd te weinig koolstofdioxide.  Al bij drinkwaterbedrijven wordt door beluchting het natuurlijke CO2 aan het leidingwater onttrokken.  De kleine hoeveelheden in het aquarium nemen de waterplanten gretig op. Meestal is het niet genoeg. Stengels en bladeren zijn dan zwak en bleek, er is geen enkele groei waar te nemen. De weerstand is verzwakt, algen nestelen zich op de bladeren. In tegenstelling tot de natuur, ontbreekt in het aquarium de natuurlijke CO2-voorziening. Maar wie wil er in zijn aquarium een centimeters dikke laag van afgestorven bladeren en voerresten hebben…

CO2-bemesting heeft nog veel meer voordelen:

  • Koolstofdioxide lost in het water gedeeltelijk op als koolzuur. Met koolstofdioxide kan daarom de pH-waarde (zuurgraad) van het aquariumwater worden ingesteld op een voor vissen en planten optimale, natuurgetrouwe waarde.
  • Veel aquariumvissen houden van enigszins zuur water. Het heeft een positief effect op de zeer gevoelige vissenhuid
  • Belangrijke sporenelementen voor planten en vissen komen worden beter beschikbaar
  • Lelijke kalkaanslag op de plantenbladeren (“biogene ontkalking”) wordt voorkomen

CO2-gebrek heeft ernstige gevolgen, bijv.

  • achtergebleven groei en misvormingen
  • plotseling afsterven van planten
  • kalkafzetting op de bladeren
  • veel te hoge, onnatuurlijke pH-waardes, daardoor stress voor de vissen en een verhoogde vatbaarheid voor ziektes
  • gebrek aan ijzer en sporenelementen
  • algenplagen

Goede plantengroei = geen algen!!!!

In aquariums met goed groeiende waterplanten krijgen vervelende algen vrijwel geen kans. Algengroei bevorderende voedingstoffen zoals fosfaten en nitraten worden door de planten onmiddellijk “opgezogen”. Bij gebrek aan koolstofdioxide hapert de plantengroei echter. Overtollige voedingsstoffen worden niet snel genoeg meer verbruikt. Nu krijgen de algen de kans, want zij hebben al genoeg aan een minimale hoeveelheid koolstofdioxide.

Een goede beplanting en regelmatige CO2-bemesting behoren daarom tot de belangrijkste preventieve maatregelen tegen algen.

CO2 set met gasfles:

Wij hebben diverse CO2 sets in ons assortiment. Afgaande op uw wensen lichten wij u hier graag over voor zodat we voor u de passende koolstofdioxide oplossing kunnen vinden.

Een koolstofdioxide set bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. (Hervervulbare) gasfles. Meestal zijn deze verkrijgbaar bij de aquariumspeciaalzaak. Ze worden normaal aangeboden in 500 G en 2 Kg flessen. Ook zijn er speciale nano  flessen en wegwerpflessen  te koop (niet hervulbaar). Het is handig om twee  flessen in je bezit te hebben, zodat je nooit zonder koolstofdioxide zit als je een fles opnieuw moet vullen.
  2. Een drukregelaar, dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de  set. Hiermee regel je hoeveel CO2 wat het aquarium in komt, en als je een goede drukregelaar hebt zoals de space drukregelaar van Dennerle zit hier een magneetklep (nachtafsluiting) in.
  3. Een magneetklep dit is een belangrijk onderdeel als deze niet verwerkt zit in de drukregelaar. Het zorgt ervoor dat de CO2 ’s nachts niet doorloopt, als dit gebeurd word de CO2 waarde in het water veel te hoog, omdat de planten dan niet aan fotosynthese doen. Dit kan heel gevaarlijk worden voor je vissen.
  4. Terugslagventiel, dit zorgt ervoor dat de CO2 het water in loopt maar het water niet terugloopt als de magneetklep dicht gaat en het de drukregelaar zou kunnen beschadigen.
  5. De meest voorkomende manieren om CO2 op te lossen in het aquariumwater zijn  diffusor, ladder of reactor. De ladder is het meest gebruikt, hiermee word de CO2 helaas iets minder goed opgenomen dan bij en diffusor of een reactor. Een diffusor is een klein object met dat je in het aquarium hangt. Deze heb je in verschillende soorten en maten, de bedoeling is dat de gasbelletjes oplossen in het aquarium. Zelf bevelen wij diffusors aan waarbij het gas door een heel fijn membraam geperst word. Op deze manier worden de CO2 belletjes heel klein gemaakt en beter opgenomen door het water.
    Een reactor is een langwerpige buis die geplaatst kan worden tussen de uitgaande slang van het externe filter. CO2 word toegevoegd aan deze langwerpige buis, op deze manier word de CO2 opgenomen door het water voor dat het de bak in gaat, er is op deze manier niets de zien van de CO2 toevoer in het aquarium. Dit is vooral ideaal voor de grotere aquaria.
  6. Een CO2 slang om de CO2 naar elk apart onderdeel te leiden. Hiervoor dient een speciale CO2 slang gebruikt te worden, zodat er geen CO2 verloren gaat (dit gebeurd wel met een normale luchtslang).

dennerle co2 setdennerle-carbo-elixir-bio-liquid-carbon-500ml-for-25000ldennerle-bio-120-co2

Bio CO2

Als een uitgebreide set even geen mogelijkheid is, kan er ook nog gekozen worden voor een bio CO2 set, dit is een stuk goedkoper en je doet je planten er zeker een plezier mee. In dit geval is er een bio CO2 fles nodig (meestal gaat er een pilletje en wat water in de fles, dit wekt gisting op), een CO2 slang die aangesloten kan worden op de fles, een terugslagventiel en een diffuser. Meestal moet na een maand wel de fles vervangen worden, en moet er weer een paar dagen gewacht worden voordat de gisting plaats vind in de nieuwe fles.

Een nadeel van deze manier van koolstofdioxide toedienen is dat er minder koolstofdioxide opgelost wordt in het water wat er voor zorgt dat er alleen makkelijke planten in het aquarium geplaatst kunnen worden.

De vloeibare koolstofbron

Dan hebben we nog een derde manier van koolstof toedienen, namelijk; de vloeibare manier. Deze vloeibare koolstofbron is verkrijgbaar van verschillende merken zoals Dennerle’s Carbo booster en Carbo Elixier en Easy Carbo van Easy life.. Deze vloeibare vorm voeg je dagelijks toe. Het nadeel aan deze manier van koolstof toedienen is dat vloeibare koolstof veel minder goed opgenomen word door de planten dan de koolstofdioxide in gasvorm, maar het is in ieder geval al een heel stuk beter dan niets toevoegen. Het is belangrijk de vloeibare koolstofbron niet over te doseren!

Veilig?

Helaas zijn er nog veel mensen die twijfelen over de veiligheid voor de bewoners als het gaat over CO2 in het aquarium. Gelukkig is de techniek nu zover dat deze angst overbodig is. Als er maar niet over gedoseerd wordt natuurlijk. En uiteraard moet de drukregelaar en de nachtafsluiting in orde zijn als er gebruikt word gemaakt van een set met gasfles. Controleer en vervang ook regelmatig de rubberen ring die tussen de gasfles en drukregelaar zit om lekken te voorkomen.