Beide Paasdagen geopend!!!

Op Goede Vrijdag zijn we de gehele dag geopend! De beide Paasdagen zijn we geopend van 12.00 - 16.00 uur!

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Groene zweefalg / Groene waas.

Zweefalg

 

 

 

 

 

 

 

Kenmerken: Het water wordt troebel en heeft een groene waas. Het wordt veroorzaakt door miljoenen eencellige algjes die door het water zweven. In een gevorderd stadium kan het aquarium er zelfs uit gaan zien als een bak erwtensoep!.

De oorzaak:

  • Teveel licht of direct zonlicht. Bij een overdaad aan (zon)llicht (intensiteit of lichtduur) kan er een ‘explosie’ van zweefalg ontstaan. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht in het aquarium kan schijnen. Verder kan het helpen de lichtduur te verkorten. Begin eens met de verlichting terug te zetten naar 8 uurtjes per dag. Dit gebeurt het beste met een tijdklokje, zodat de lampen elke dag op dezelfde tijd aan en uit gaan.
  • Slechte waterkwaliteit. Zweefalg ontstaat vaak na een ammoniapiek. Dit gebeurt vaak bij nieuwe aquaria waar nog geen goede bacteriebalans is, of na het (te grondig) schoonmaken van het filter.
  • Een tekort aan CO2.

 

De oplossing:

Laat als eerste het water even bij ons testen, zodat wij kunnen controleren of de waterkwaliteit in orde is.

  • Zorg er voor dat er geen direct zonlicht in het aquarium kan schijnen. Verder kan het helpen de lichtduur te verkorten. Begin eens met de verlichting terug te zetten naar 8 uur per dag. Dit gebeurt het beste met een tijdklokje, zodat de lampen elke dag op dezelfde tijd aan en uit gaan. Vervang de lampen na ongeveer 1 jaar. Verouderde lampen geven een andere kleur licht waar een plant niet veel mee kan, zodat de algen hun gang kunnen gaan!
  • Zweefalg ontstaat vaak na een ammoniapiek. Dit gebeurt vaak bij nieuwe aquaria waar nog geen goede bacteriebalans is, of na het (te grondig) schoonmaken van het filter. Om de waterkwaliteit te verbeteren valt het aan te bevelen een grote (50%) waterwissel uit te voeren. Verder zijn goed werkende middelen als Clearol van JBL bij ons verkrijgbaar die er voor zorgen dat de groene waas snel verdwijnt, maar natuurlijk moet ook de oorzaak van de alg aangepakt worden om herhaling van het probleem te voorkomen..
  • Bij een tekort aan CO2 zullen de planten niet goed groeien en krijgen algen de kans de overhand te nemen. Zorg er dus voor dat er (meer) CO2 wordt toegevoegd aan het water en plaats wat snelgroeiende planten in het aquarium die veel voedingsstoffen uit het aquarium opnemen, zodat ze goed kunnen concurreren met de algen.
  • UVC-licht. Een UVC-lamp maakt korte metten met zweefalg. Plaats een UVC-lamp tussen de slang van uw buitenfilter en zweefalg verdwijnt en blijft weg.