Wij zijn op Koningsdag normaal geopend

van 10.00 t/m 17.00 uur!

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Verschillende typen aquaria

Wanneer we hebben besloten om een aquarium te nemen, is het verstandig om voor de aanschaf eens te overdenken welke type aquarium we eigenlijk voor ogen hebben. Er zijn tegenwoordig verschrikkelijk veel verschillende vissoorten, planten en andere dieren die we in het aquarium kunnen houden, maar die stellen niet allemaal dezelfde eisen aan hun huisvesting en medebewoners. De meest populaire en eenvoudigste manier van aquarium houden is het tropisch gezelschapsaquarium. Hierin worden over het algemeen de wat makkelijkere planten- en vissoorten gehouden die elkaar makkelijk verdragen zonder te kijken naar de herkomst van de soorten. Naast het tropisch gezelschapsaquarium hebben we de speciaalaquaria. Hier ligt de nadruk meer op de herkomst van de dieren of de speciale eisen die de dieren aan hun verzorging stellen. We zullen de meest voorkomende typen hieronder bespreken.

 

Het tropisch gezelschapsaquarium

jungle-style

Dit is zonder twijfel de meest populaire manier van aquarium houden. Het tropisch gezelschapsaquarium is het type aquarium waar eigenlijk bijna alle liefhebbers ooit mee zijn gestart. Het is de minst complexe manier van aquarium houden en vereist de minste kennis van biotopen, waterwaardes en dieren. De inrichting van gezelschapsaquaria varieert van bonte verzamelingen ornamenten tot prachtig beplante onderwaterlandschappen. Of het aquarium nou ingericht wordt met een gezonken scheepswrak of tot in detail nauwkeurig wordt beplant, alles kan en alles mag, zolang het niet ten nadele van de dieren is natuurlijk. Onder ’tropische gezelschapsvissen’  valt een enorm aantal verdraagzame vissoorten die makkelijk samen gehouden kunnen worden met andere verdraagzame soorten en die geen al te hoge eisen stellen aan bijzondere waterwaardes behalve dat het water schoon moet zijn uiteraard. Naast mooie kleurrijke vissen zijn ook planten vaak belangrijk in het gezelschapsaquarium. Vaak begint het met een paar plantjes en een bonte verzameling vissen, maar naarmate de ervaring en de kennis bij de aquariaan groeit, zullen veel gezelschapsaquaria uitgroeien tot schitterende onderwaterwerelden. Vissen die veel gehouden worden in gezelschapsaquaria zijn o.a. goerami’s, corydorassen, levendbarenden zoals zwaarddragers en guppen, tetra soorten en andere scholenvissen, rasboraatjes, dwergcichliden en maanvissen.

 

De Zuid Amerika biotoop

zuid amerika aquariumZuid Amerika is natuurlijk heel erg groot en heeft een groot aantal verschillende soorten water met een enorme diversiteit aan vissoorten. Veel van deze soorten komen we ook tegen in het gezelschapsaquarium. Door deze grote verscheidenheid aan soorten is er ook een grote verscheidenheid aan Zuid Amerikaanse ingerichte aquaria. De aquaria die cichliden als hoofdbewoners hebben zijn meestal vrij kaal ingericht zonder planten, maar met wat stenen en vooral veel hout. Als bodem wordt zand gebruikt, al dan niet aangevuld met dode bladeren. De inrichting verbeeldt de bodems en de oevers van de grote rivieren van Zuid Amerika. In tegenstelling tot de Malawi en Tanganyika aquaria, is er bij de Zuid Amerikaanse cichlidenbakken volop keuze aan  ‘bijvissen’,  variërend van de wat groter wordende tetra’s tot zelfs zoetwaterroggen en natuurlijk heel veel meervallen zoals Corydoras soorten en Loricariidae, ook wel L-nummers genoemd (hoewel veel van deze L-nummers helemaal geen algen eten worden ze in de volksmond algeneters genoemd). In deze aquaria zullen we over het algemeen niet veel planten tegenkomen.

Heel anders zien de aquaria er uit die zijn ingericht voor de scholenvisjes en voor bijvoorbeeld de dwergcichliden van o.a. de Apistogramma familie. Deze aquaria kenmerken zich door het gebruik van stenen en wederom veel hout, maar ook door het veelvuldig gebruik van planten om de vissen van de nodige schuilplekken te voorzien.. De inrichting van het aquarium verbeeldt in dit geval de kleine beekjes en poeltjes en het ondergelopen regenwoud tijdens de regentijd. De echte purist gebruikt hiervoor niet alleen vissen die afkomstig zijn uit Zuid Amerika, maar ook nog eens planten die alleen van dit continent afkomstig zijn. In deze aquaria combineert men bijvoorbeeld tetra soorten, bijlzalmpjes, dwergcichliden, corydorassen en andere meervalletjes. Zuid Amerikaanse vissen houden van water met een lage zuurtegraad en hardheid en een hogere temperatuur van tussen de 25 en de 30 graden, afhankelijk van de gekozen vissoorten.

 

Het Malawi cichliden aquarium

malawi bakErg populair vanwege de diversiteit aan felle kleuren en fascinerende vissen is de Malawi biotoop. In een Malawi aquarium vinden we eigenlijk alleen cichliden en dieren die afkomstig zijn uit het Malawimeer in Afrika. . De inrichting bestaat uit een opbouw van rotsen en een rotsachtige achterwand met een bodem van zand. In een Malawi aquarium kunnen weinig planten gehouden worden aangezien de cichliden de neiging hebben deze uit de bodem te trekken. Planten die vast gebonden worden op de stenen (zoals javavarens en annubias) hebben vaak nog we enige kans van slagen, maar in de meeste Malawi aquaria zullen we geen planten vinden. Voor Malawicichliden kunnen we het beste een wat groter aquarium aanschaffen, aangezien de meeste cichliden niet echt klein blijven en de dieren erg territoriaal en dominant kunnen zijn. Malawi aquaria zijn vaak erg druk bevolkt om de agressie tussen de mannetjesdieren zoveel mogelijk te spreiden. Mede door deze agressie zijn Malawicichliden lastig te combineren met andere vissoorten. Vanwege de drukke bevolking is een stevig filter met een behoorlijke overcapaciteit zeker aan te raden! De cichliden uit het Malawi meer houden van wat harder water met een temperatuur van rond de 24 graden. Doordat wij onze eigen Malawi kwekerij hebben, zijn bij ons altijd vele (exclusieve) soorten op voorraad. We hebben één van de grotere collecties van Europa!

 

Het Tanganyika cichliden aquarium

Tanganyika aquariumEen enorme diversiteit aan cichlidesoorten met hun eigen typische gedragingen vinden we in het Tanganyika aquarium. Dit enorme meer herbergt een aantal zeer verschillende biotopen, zoals diepwater, kale zandvlakte, rotskust, modderbodem en open water. Aangezien deze watertypes erg van elkaar verschillen, hebben ze zo ook hun eigen bewoners met hun specifieke gedrag. In het open water zullen we bijvoorbeeld haringcichliden (Cyprichromis) en de Tanganyika kili (Lamprichthys tanganicanus) tegenkomen, terwijl we op de zandvlaktes de zandhappers van de xenotilapia familie tegenkomen en bij ophopingen van slakkenhuizen de slakkenhuiscichliden. Erg bekend en tot de verbeelding sprekend zijn de Cyphotilapia frontosa en gibberosa. De afmeting van Tanganyika cichliden varieert van heel klein tot enorm groot. De afmeting van het aquarium is dus erg afhankelijk van de soorten die we er in willen houden. Voor een groepje slakkenhuiscichliden kan worden volstaan met een wat kleiner aquarium van zo’n 80cm, terwijl we voor de grotere jongens zoals de frontosa’s het liefst een zo groot mogelijke aquarium willen. Het aquarium wordt ingericht met rotsformaties en vaak wat vlakke stukken zand. Hierdoor kunnen we een heel divers visbestand een prettige en passende huisvesting bieden. Afhankelijk van de gekozen vissoorten behoort  een matige beplanting tot de mogelijkheden. Tanganyika cichliden stellen water met een erg hoge hardheid op prijs met een temperatuur van rond de 25 graden.

 

Het Discusaquarium

discus aquariumEigenlijk valt het discusaquarium onder de Zuid Amerika aquaria we behandelen we hem toch nog even apart. Aangezien discussen vrij groot worden (ruim 20cm in diameter) en we ze in groepen houden, zijn ze alleen geschikt voor de wat grotere aquaria vanaf zo’n 350 liter, maar liever nog wat groter. Het aquarium wordt ingericht met een zandbodem (discussen blazen in het zand op zoek naar voedsel) en met afgeronde stenen en hout.  Bij het gebruik van planten moeten we er rekening mee houden dat de discussen hoge temperaturen van 28-30 graden nodig hebben. Veel planten zijn hier niet tegen bestand. Een goede keus zijn Echinodorussen, Cabomba, Cryptocoryne, Alternanthera, Javavarens en Annubias. Het aquarium moet dusdanig worden ingericht dat er wat schuilplekken voor de vissen ontstaan. Discussen zijn cichliden die in scholen leven met een sterke rangorde in de groep. Als we de groep te klein nemen, zal het vaak tot onenigheid binnen de groep leiden en zullen er vaak vissen afvallen die niet door de groep worden geaccepteerd. Daarom raden wij aan om discusvissen in een groep vanaf minstens 7 dieren te nemen, maar indien het formaat van het aquarium het toelaat, liever nog wat meer. Aangezien discussen veel eten hebben we een sterk filter nodig met een behoorlijke overcapacitiet. Als bijvissen kunnen we wat groter wordende tetrasoorten nemen en voor bovenin de bak bijvoorbeeld wat bijlzalmpjes. Op de bodem mogen Corydorassen en Loricariidae natuurlijk niet ontbreken. Verder zijn dwergcichliden altijd een goede toevoeging aan een discusbak. Het belangrijkste is dat de ‘bijvissen’ rustig en niet agressief zijn jegens de discussen en dat het niet te snelle eters zijn, zodat er genoeg overblijft voor de discussen. Discussen houden van wat zuurder water met een hoge temperatuur van bij voorkeur maar liefst 30 graden.

 

Het aquascape aquarium

aquascape aquariumHet aquascape aquarium is momenteel erg populair. Deze manier van aquarium houden lijkt niet op de bovengenoemde aquaria in die zin dat de nadruk bij het aquascapen op de beplanting ligt en op het creëren van een onderwaterlandschapje. De vissen zijn hierbij volkomen ondergeschikt aan het ontwerp van het landschap en fungeren slechts als aanvulling op het geheel. De afgelopen jaren heeft deze tak van de hobby een enorme vlucht genomen. We zien aquaria met werkelijk sprookjesachtige adembenemende landschappen en het gebruik van vernieuwende materialen en technieken. Bij Aqua ferrytale hebben we ons eigen aquascape talent: Romy. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze op diverse wedstrijden haar sporen al verdient en heeft ze bij ons in de winkel al meerdere prachtige bakken gescaped. Wilt u ook beginnen met aquascapen? Dan is Romy uw aanspreekpunt bij ons in de winkel. Ze neemt graag haar tijd voor u om u de fijne kneepjes van het aquascapen bij te brengen. Uiteraard hebben wij in ons assortiment qua apparatuur, bodems, scaping tools en decoratie alles wat men nodig heeft om een geweldige aquascape te creëren.

 

Het nano aquarium

crystal red bannerZoals het woord nano al zegt ligt hier de nadruk op klein…..erg klein zelfs. Nano aquaria zijn over het algemeen tussen de 10 en 50 liter. Omdat de aquaria zo klein zijn, geldt hetzelfde voor de bewoners ervan. Kleine rasbora’s, tetra’s, dwergcorydorassen, slakjes en garnaaltjes behoren tot de meest gehouden bewoners van deze mini onderwaterwereldjes. Bij nano aquaria ligt de nadruk echter lang niet altijd op de bewoners. Nano aquaria worden vaak ‘gescaped’ zoals een aquascape aquarium. De nadruk ligt in dat geval op de inrichting in plaats van op de bewoners. We zien ook vaak nano aquaria waar garnaaltjes de hoofdrol spelen. Deze interessante, prachtig gekleurde diertjes hebben niet heel veel ruimte nodig en het is niet al te lastig om ermee te kweken. Het kweken met deze dwerggarnaaltjes is eigenlijk weer een complete hobby op zichzelf. Bij Aqua ferrytale hebben we altijd een ruim assortiment aan nano aquaria en producten, (voornamelijk van het merk Dennerle) en een zeer ruime keuze aan klein blijvende  nanovisjes en dwerggarnaaltjes.